NA CO ZWRACAĆ UWAGĘ CZYTAJĄC SKŁAD WĘDLIN?

Wędlina, czyli różnego rodzaju szynki, kiełbasy czy nawet pasztety to doskonały dodatek do kanapek, a także świetna przekąska, która często gości na naszych, polskich stołach. Jednak czy w świecie masowej produkcji żywności i stosowania dużych ilości konserwantów i barwników można jeszcze znaleźć produkty naturalne i wyróżniające się wysoką jakością? Okazuje się, że tak. Warto jednak zwracać uwagę na skład kupowanych propozycji. W naszym artykule przedstawiamy kilka ciekawych wskazówek i pokazujemy, gdzie można znaleźć pyszne, a jednocześnie dobre gatunkowo wędliny. 

wędlina

Wybieramy wędliny - na co zwrócić uwagę?

Jak już wspomnieliśmy, wędliny to szeroki wachlarz różnego rodzaju produktów. Możemy do nich zaliczyć m.in. kiełbasy, w tym kiełbasy wędzone, parzone albo podsuszane. Inną propozycją są tzw. produkty blokowe, takie jak szynka konserwowa oraz produkty podrobowe, które są zaliczane do najbardziej tłustych propozycji. Mówiąc o wędlinach nie można zapomnieć także o wędzonkach, które są dostępne w kawałku - chodzi przede wszystkim o aromatyczny boczek i wysokiej jakości szynkę. 

Jeśli więc istnieje tak szeroki wybór różnego rodzaju produktów, to w jaki sposób możemy wybrać propozycje wysokiej jakości? Tajemnicą sukcesu jest czytanie składu. Wśród danych zawartych na opakowaniu znajdziemy m.in. informację o tym, ile mięsa zostało wykorzystane do stworzenia danego produktu (ilość mięsa na 100 gram wędliny). Oczywiście im wyższa jego zawartość, 

Należy unikać propozycji, które mają w swoim składzie tzw. MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Oznacza to bowiem, że część produktu to zmielone i przetworzone kości grzbietów, kości szyi czy ścięgna zwierząt. Niewskazane jest także zastosowanie różnego rodzaju wypełniaczy, które są wykorzystywane, by zmniejszyć koszty produkcji (jednym z najczęściej występujących wypełniaczy jest białko sojowe).

Czego unikać?

Czytając etykiety warto zwrócić uwagę na obecność konserwantów i barwników. Możemy wymienić wśród nich m.in.:

  • E-120 (koszenila), 
  • E-300 (kwas askorbinowy), 
  • E-301 (askorbinian sodu), 
  • E-302 (askorbinian wapnia), 
  • E-303 (askorbinian potasu), 
  • E-304 (palmitynian askrobylu), 
  • E-306 (mieszanina tokoferoli), 
  • E-307 (alfa-tokeferol), 
  • E-308 (gamma-tokeferol), 
  • E-315 (kwas izoaskorbinowy), 
  • E-316 (izoaskorbinian sodu), 
  • E-407 (karagen), 
  • E-450 (difosforany sodu i potasu), 
  • E-451 (trifosforany sodu i potasu), 
  • E-452 (polifosforan potasowy). 

Ktoś może jednak powiedzieć, że niektóre z wymienionych dodatków nie zagrażają naszemu zdrowiu w sposób bezpośredni. Czy nie jest jednak lepiej wybrać naturalną, niemal domową wędlinę o wspaniałym smaku i "czystym" składzie? Na pewno tak.  

Warto dodać, że w większości przypadków o jakości wędliny świadczy już sam jej wygląd. Wysokiej jakości propozycja nie jest zbyt wilgotna, nie świeci się, ma jednolitą konsystencję, jednak po przekrojeniu widoczne są włókna mięsa, nie zawiera zbitych cząsteczek żelowych i wyróżnia się nieregularnym kształtem. Co więcej, nieoczywistym wyznacznikiem jakości jest także cena. Nie warto się oszukiwać. W kwocie kilku złotych za kilogram nie otrzymamy domowej, świeżej propozycji, która jest dobra dla naszego zdrowia, a przy tym rozpieszcza nasze podniebienie. Pamiętajmy, że lepiej jest kupić nawet niewielką ilość wysokiej jakości produktu, niż większą ilość wędliny, która nie spełnia standardów jakości.   

Wysokiej jakości produkty - nasza oferta

Jeśli więc chcesz posmakować tradycyjnych, prawdziwych smaków, wybierz kiełbasę i wędlinę naszej firmy. Z myślą o naszych klientach tworzymy propozycje, takie jak:  

  • kiełbasa krakowska: 100% mięsa, skład: szynka, łopatka, przyprawy naturalne, sól peklowa,
  • kiełbasa myśliwska z dziczyzny: 100% mięsa, skład: 40% łopatka z dzika, 30% łopatka z jelenia, 30% łopatka/boczek, przyprawa naturalna do dziczyzny, pieprz, sól peklowa,
  • kiełbasa śląska: 100% mięsa, skład: 70% mięso wieprzowe, 30% boczek wieprzowy, przyprawy naturalne, sól peklowa,
  • kiełbasa szefa: 100% mięsa, skład: 70% szynka wieprzowa, 30% łopatka wieprzowa, przyprawy naturalne, pieprz, sól peklowa,
  • kiełbasa polska pieczona z szynki: 100% mięsa, wspaniała do ręki lub na gorąco, skład: 70% szynka wieprzowa, 30% łopatka/boczek wieprzowy, przyprawy naturalne, pieprz, sól peklowa,
  • kiełbasa gajowego, podsuszana: 100% mięsa, wędzona w wędzarni przez około dobę, aż do uzyskania brązowego koloru oraz odpowiedniego stopnia wysuszenia,  skład: 70% mięso wieprzowe, 30% boczek wieprzowy, przyprawy naturalne, sól peklowa, pieprz czarny.