Blog

Jeżeli interesują się Państwo zdrowym i smacznym jedzeniem od sprawdzonych producentów rolnych, zapraszamy do lektury naszego bloga. Z dumą prezentujemy praktyczne informacje o oferowanych produktach. Warto się przekonać, że wyroby wędliniarskie są naprawdę zdrowe!

 

wędlina

NA CO ZWRACAĆ UWAGĘ CZYTAJĄC SKŁAD WĘDLIN?

Wędlina, czyli różnego rodzaju szynki, kiełbasy czy nawet pasztety to doskonały dodatek do kanapek, a także świetna przekąska, która często gości na naszych, polskich stołach. Jednak czy w świecie masowej produkcji żywności i stosowania dużych ilości konserwantów i barwników można jeszcze znaleźć produkty naturalne i wyróżniające się wysoką jakością? Okazuje się, że tak. Warto jednak zwracać uwagę na skład kupowanych propozycji. W naszym artykule przedstawiamy kilka ciekawych wskazówek i pokazujemy, gdzie można znaleźć pyszne, a jednocześnie dobre gatunkowo wędliny. 

Czytaj więcej

fakty

FAKTY I MITY NA TEMAT WIEPRZOWINY

W ostatnich latach wieprzowina dość często spotyka się z głośną krytyką. Jest to spowodowane głęboko zakorzenionymi mitami dotyczącymi tego mięsa, które dają o sobie znać za każdym razem, gdy mowa o zdrowym żywieniu. Choć w każdej takiej opinii jest ziarno prawdy, to bardzo wiele z nich opiera się na informacjach przestarzałych lub przedstawionych w nie do końca sprawiedliwy sposób. Co ciekawe jednak, mimo regularnie pojawiającej się krytyki wieprzowiny, wciąż jest ona mięsem niezwykle popularnym. Kotlet schabowy pozostaje jednym z podstawowych dań podawanych na polskich obiadach, a wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie grilla bez porządnej karkówki. 

Czytaj więcej

kucharka wącha mięso

JAK ZWERYFIKOWAĆ ŚWIEŻOŚĆ MIĘSA?

Większość z nas nie wyobraża sobie kuchni bez mięsa. Jest ono najlepszym źródłem pełnowartościowego białka, które posiada wszelkie niezbędne aminokwasy. Zawiera również składniki mineralne, przede wszystkim żelazo. Dostarcza do organizmu witaminy z grupy B. Są one odpowiedzialne za przemiany metaboliczne tłuszczy i białek oraz właściwie działanie układu nerwowego. Jednak, żeby mięso było smaczne i zdrowe, musi być przede wszystkim świeże. Mięso psuje się szybko, gdy jest przechowywane w nieodpowiednich warunkach. Optymalna temp. przechowywania to 2-5 st. C, okres przydatności do spożycia od rozbioru to 7 dni. Dlatego warto wiedzieć jak sprawdzić jego świeżość i sprawdzać etykiety.

Czytaj więcej

plakat imprezy

DNI OTWARTEJ WĘDZARNI

Dni Otwartej Wędzarni to projekt firmy Tołłoczko, którego celem jest promowanie lokalnej naturalnej żywności, a także zachęcanie producentów oraz klientów do wspólnego cieszenia się dobrym jedzeniem w miłej atmosferze.

Czytaj więcej

drób

W CZYM TKWI SEKRET POPULARNOŚCI MIĘSA DROBIOWEGO?

Mięso drobiowe to jeden z najczęściej wybieranych produktów spożywczych. Gości on na naszych stołach pod najróżniejszymi postaciami. Gotuje się na nim zupy, smaży, piecze i komponuje z wieloma różnymi dodatkami. Co stoi za takim stanem rzecz? Dlaczego to właśnie mięso drobiowe jest tak popularne? Odpowiedzi na to pytanie nie da się sprowadzić do jednego prostego czynnika. Istnieje wiele czynników, które decydują o tym, że mięso drobiowe jest tak chętnie wybierane przez klientów.

Czytaj więcej