Blog

Jeżeli interesują się Państwo zdrowym i smacznym jedzeniem od sprawdzonych producentów rolnych, zapraszamy do lektury naszego bloga. Z dumą prezentujemy praktyczne informacje o oferowanych produktach. Warto się przekonać, że wyroby wędliniarskie są naprawdę zdrowe!

 

kucharka wącha mięso

JAK ZWERYFIKOWAĆ ŚWIEŻOŚĆ MIĘSA?

Większość z nas nie wyobraża sobie kuchni bez mięsa. Jest ono najlepszym źródłem pełnowartościowego białka, które posiada wszelkie niezbędne aminokwasy. Zawiera również składniki mineralne, przede wszystkim żelazo. Dostarcza do organizmu witaminy z grupy B. Są one odpowiedzialne za przemiany metaboliczne tłuszczy i białek oraz właściwie działanie układu nerwowego. Jednak, żeby mięso było smaczne i zdrowe, musi być przede wszystkim świeże. Mięso psuje się szybko, gdy jest przechowywane w nieodpowiednich warunkach. Optymalna temp. przechowywania to 2-5 st. C, okres przydatności do spożycia od rozbioru to 7 dni. Dlatego warto wiedzieć jak sprawdzić jego świeżość i sprawdzać etykiety.

Czytaj więcej

plakat imprezy

DNI OTWARTEJ WĘDZARNI

Dni Otwartej Wędzarni to projekt firmy Tołłoczko, którego celem jest promowanie lokalnej naturalnej żywności, a także zachęcanie producentów oraz klientów do wspólnego cieszenia się dobrym jedzeniem w miłej atmosferze.

Czytaj więcej

drób

W CZYM TKWI SEKRET POPULARNOŚCI MIĘSA DROBIOWEGO?

Mięso drobiowe to jeden z najczęściej wybieranych produktów spożywczych. Gości on na naszych stołach pod najróżniejszymi postaciami. Gotuje się na nim zupy, smaży, piecze i komponuje z wieloma różnymi dodatkami. Co stoi za takim stanem rzecz? Dlaczego to właśnie mięso drobiowe jest tak popularne? Odpowiedzi na to pytanie nie da się sprowadzić do jednego prostego czynnika. Istnieje wiele czynników, które decydują o tym, że mięso drobiowe jest tak chętnie wybierane przez klientów.

Czytaj więcej

wiadro z mięsem

PO CZYM POZNAĆ DOBRĄ CIELĘCINĘ?

Cielęcina to mięso, które uznawane jest za jedno z najzdrowszych – ze względu na niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka, a także wysokie walory smakowe, którymi się charakteryzuje.

Czytaj więcej

szynka z przyprawami

DLACZEGO WARTO ZAOPATRYWAĆ SIĘ W WĘDLINĘ OD LOKALNYCH PRODUCENTÓW?

Żeby mięso zadowalało podniebienie wybornym smakiem, musi mieć jak najwyższą jakość i pochodzić od producentów rolnych z małych hodowli, gdzie kultywowany jest tradycyjny chów na bazie własnych pasz. Jest tak zarówno w przypadku mięs, które kupuje się w stanie surowym i przyrządza się samemu, jak i w przypadku wyrobów wędliniarskich, które nabywa się w formie gotowej do spożycia. Do tych ostatnich zaliczają się, chociażby różnego rodzaju naturalne wędzonki, kiełbasy, wyroby podrobowe: pasztety, kaszanki, salcesony.

Czytaj więcej