KTÓRE WYROBY WĘDLINIARSKIE NAJBARDZIEJ CENIĄ SOBIE POLACY?

Według najnowszych badań więcej niż 40 % Polaków uważa, że wędliny są zdrowe, a 45 % nie ma zdania na ten temat. Nie da się ukryć, że wędliny są nadal bardzo chętnie kupowanym produktem w naszym kraju i nawet rosnąca liczba wegetarian nie zdołała zmienić tego stanu rzeczy.

Warto zatem przyjrzeć się bliżej kwestii tego, które wędliny wiodą prym na polskich stołach. Jeśli mowa o dodatkach to kanapek, to tutaj najchętniej wybierane są wędliny wieprzowe, wyprzedzając tym samym w rankingu popularności drobiowe przysmaki.

Polacy stawiają też na szynki i polędwice obecnie 100% mięsa oraz bez sztucznych konserwantów czy polepszaczy smaku. Dziś liczy się nie tylko dobry smak, ale i wysoka jakość produktu. Po szynkach i polędwicach na polskich kanapkach możemy bardzo często znaleźć tradycyjne kiełbasy, typu szynkowa, krakowska sucha, które są popularne przez cały rok. W sezonie grillowym polecane są cienkie naturalne kiełbasy np. grillowa z czosnkiem niedźwiedzim, śląska firmowa. Coraz częściej Polacy sięgają także po kaszankę oraz kiszkę ziemniaczaną, które przyprawione według starych receptur są przepyszne zwłaszcza po grillowaniu lub pieczeniu na ruszcie.

 

myśliwska z dzika

Najpopularniejsze trendy wśród Polaków, jeśli chodzi o wędliny

Szynki i tradycyjne kiełbasy stanowią obecnie tendencję wzrostową spożycia sprzedawanych w Polsce wędlin ponad 50%, to według najnowszych badań wyłaniają się już powoli nowe trendy wędliniarskie. Jeden z nich polega na oferowaniu jak najzdrowszych produktów, które mają za zadanie sprostać oczekiwaniom klientów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia. Wśród wędlin dedykowanych tej grupie docelowej możemy znaleźć m.in. wyroby naturalne tradycyjnie wędzone w wędzarniach opalanych drewnem bukowym olchowym, owocowym pozbawione konserwantów i dodatków chemicznych tzw. uzupełniaczy. Dodatkowo spełniające normy unijne na zachowanie substancji smolistych, czyli zdrowe.

W obliczu rosnącego zainteresowania tematyką prozdrowotną coraz więcej producentów, a zwłaszcza tych małych firm rodzinnych stworzyło wędliniarskie manufaktury ze swoimi recepturami gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. W Firmie TOŁŁOCZKO produkowanych jest obecnie około 60 produktów wędliniarskich. Są to wędzonki, kiełbasy, pasztety, pieczenie wieprzowe oraz z dziczyzny. Powodzenie mają też galantyny, salcesony, smarowidła, parówki itd. A wszystko wykonane ze 100% mięsa. Smak i aromat jak za dawnych lat.