Dni Otwartej Wędzarni to projekt firmy Tołłoczko, którego celem jest promowanie lokalnej naturalnej żywności, a także zachęcanie producentów oraz klientów do wspólnego cieszenia się dobrym jedzeniem w miłej atmosferze.
Cielęcina to mięso, które uznawane jest za jedno z najzdrowszych – ze względu na niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka, a także wysokie walory smakowe, którymi się charakteryzuje.
Żeby mięso zadowalało podniebienie wybornym smakiem, musi mieć jak najwyższą jakość i pochodzić od producentów rolnych z małych hodowli, gdzie kultywowany jest tradycyjny chów na bazie własnych pasz. Jest tak zarówno w przypadku mięs, które kupuje się w stanie surowym i przyrządza się samemu, jak i w przypadku wyrobów wędliniarskich, które nabywa się w formie
Pod pojęciem dziczyzny kryje się mięso pochodzące od zwierzyny łownej, do której zaliczamy między innymi sarny, dziki, jelenie, jak również dzikie króliki, zające oraz dzikie ptactwo.
Według najnowszych badań więcej niż 40 % Polaków uważa, że wędliny są zdrowe, a 45 % nie ma zdania na ten temat. Nie da się ukryć, że wędliny są nadal bardzo chętnie kupowanym produktem w naszym kraju i nawet rosnąca liczba wegetarian nie zdołała zmienić tego stanu rzeczy.