W CZYM TKWI SEKRET POPULARNOŚCI MIĘSA DROBIOWEGO?

Mięso drobiowe to jeden z najczęściej wybieranych produktów spożywczych. Gości on na naszych stołach pod najróżniejszymi postaciami. Gotuje się na nim zupy, smaży, piecze i komponuje z wieloma różnymi dodatkami. Co stoi za takim stanem rzecz? Dlaczego to właśnie mięso drobiowe jest tak popularne? Odpowiedzi na to pytanie nie da się sprowadzić do jednego prostego czynnika. Istnieje wiele czynników, które decydują o tym, że mięso drobiowe jest tak chętnie wybierane przez klientów.

mięsa drobiowePoszczególne przyczyny popularności mięsa drobiowego

Jakie są najważniejsze przyczyny popularności drobiu? Podstawową zaletą tego produktu spożywczego jest to, iż jest on niezwykle pożywnym pokarmem. Zawiera przede wszystkim dużo pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, a jednocześnie jest ubogi w tłuszcz i kalorie. Sprawia to, że mięso drobiowe – zarówno kurze, jak i indycze, kacze czy gęsie – nadaje się świetnie nawet dla osób, które są na diecie niskotłuszczowej, niskokalorycznej czy niskowęglowodanowej. Nie da się ukryć, że białe mięso jest też znacznie bardziej lekkostrawne niż czerwone.

Nie do przecenienia jest również fakt, że w mięsie drobiowym, oprócz podstawowych składników odżywczych, znaleźć można także witaminy i minerały. Jeśli chodzi o te pierwsze, to białe mięso zawiera między innymi witaminy z grupy B, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak A, D i E. Natomiast jeśli chodzi o składniki mineralne, to w mięsie drobiowym znajduje się między innymi cynk, miedź, sól, potas, wapń czy selen. Jak widać, jest ono bogate we wszystkie minerały, które gwarantują prawidłowe funkcjonowanie na co dzień.

Sam skład mięsa drobiowego jednak by nie wystarczył, gdyby nie jego walory smakowe. A te są doceniane niemal przez każdego. Najpopularniejsze pod tym kątem jest oczywiście mięso kurze, którego piersi czy udka to jedne z najsmaczniejszych produktów mięsnych. Zaraz za nim znajduje się indyk. Pod wieloma względami nie ustępuje on w smaku kurom i kurczętom.

Jedną z przyczyn popularności mięsa drobiowego jest też niewątpliwie to, że można je przyrządzać na różne sposoby i wykorzystywać w bardzo wielu potrawach. Da się je gotować, smażyć, dusić, piec czy grillować. Białe mięso jest składnikiem wielu dań z kuchni całego świata. Stosuje się je właściwie w każdym zakątku globu. Kurczę czy indyka używa się nie tylko w kuchni polskiej, lecz także w śródziemnomorskiej, azjatyckiej czy amerykańskiej. Podsumowując – nic, tylko jeść!