DLACZEGO WARTO ZAOPATRYWAĆ SIĘ W WĘDLINĘ OD LOKALNYCH PRODUCENTÓW?

Żeby mięso zadowalało podniebienie wybornym smakiem, musi mieć jak najwyższą jakość i pochodzić od producentów rolnych z małych hodowli, gdzie kultywowany jest tradycyjny chów na bazie własnych pasz. Jest tak zarówno w przypadku mięs, które kupuje się w stanie surowym i przyrządza się samemu, jak i w przypadku wyrobów wędliniarskich, które nabywa się w formie gotowej do spożycia. Do tych ostatnich zaliczają się, chociażby różnego rodzaju naturalne wędzonki, kiełbasy, wyroby podrobowe: pasztety, kaszanki, salcesony.

wędlina i pień drzewaKorzyści płynące z kupowania wędliny od miejscowych producentów

Ponieważ wędliny kupuje się jako wyrób gotowy do spożycia, znaczący wpływ na ich jakość ma miejsce pochodzenia surowca mięsnego. Jeżeli mięso sprowadzane jest z daleka, musi mieć większą ilość substancji konserwujących, żeby przetrwać długą podróż. Natomiast jeżeli pochodzi od lokalnych rolników z pobliskich okolic, znacznie zyskuje na naturalności i świeżości. W związku z tym bez wątpienia warto zaopatrywać się w wędlinę i mięso od lokalnych producentów. Zarówno w sklepach spożywczych, jak i w restauracjach świeżość i jakość produktu jest jego najważniejszą cechą. To ona w znacznym stopniu wpływa na smak sprzedawanego wyrobu oraz na to, czy klienci chcą kupować dany towar. Nic zaś nie zapewni takiej świeżości mięsa jak krótkie łańcuchy dostaw, tzw. „od rolnika do stolika”.

Jakie jeszcze pozytywy wiążą się z kupowaniem naturalnych, tradycyjnych wyrobów wędliniarskich od lokalnych producentów żywności? Dzięki takiemu działaniu wspieramy lokalny biznes i przyczyniamy się do dobrego prosperowania regionu. Tu, na Pomorzu środkowym w regionie Kaszub, też można znaleźć pyszne szynki, balerony i kiełbasy.

W obecnych czasach mniejsze firmy często mają problemy w konkurowaniu z dużymi korporacjami. Zaopatrywanie się w wędlinę od lokalnych producentów niejednokrotnie pomaga tym ostatnim utrzymać się na rynku i nie dopuścić do zdominowania całej branży przez duże markety, w których jakość często nie idzie w parze z ceną. Takie postępowanie może przyczynić się do powodzenia nie tylko danego producenta, ale także nabywcy oferowanych produktów żywnościowych. Wzajemne wspieranie się lokalnych przedsiębiorców stanowi bowiem sposób na sukces rynkowy. Firmy rodzinne, a niewątpliwie taką jest FIRMA TOŁŁOCZKO z Kruszyny w powiecie słupskim w gminie Kobylnica, rekomendują swoje wyroby wędliniarskie własną marką, czyli nazwiskiem, i za nie odpowiadają. Takie polskie rodzinne przedsiębiorstwa są nastawione na przetrwanie na następne pokolenia, aby zdrowo żywić polskie społeczeństwo. Duże korporacje nastawione są tylko na zysk kosztem klienta.

Podsumowując – zalety nabywania wędlin i mięsa od miejscowych producentów to m.in. jakość kupowanych produktów oraz wspieranie i rozwój lokalnej przedsiębiorczości. Dodatkowo pomoc unijna, z której warto korzystać, przyczynia się do stosowania wymogów i wysokich standardów jakości. FIRMA TOŁŁOCZKO w 2018 Roku została Laureatem Krajowym w konkursie AGROLIGA wśród 15 producentów zdrowej żywności z całej Polski. Otrzymała z rąk Prezydenta RP Andrzeja Dudy gratulacje i wyróżnienie.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.